המעבדה העירונית
- rutidonag
- Dec 16, 2014
- 3 min read
הכל התחיל בשנה שעברה, כשהתברר ש- 7 קורסים פועלים במקביל בקריית ים. אדר' מיכל יוקלה, שהנחתה את אחד הקורסים בעיר, הציעה שננסה לשתף פעולה בין הקורסים, לעבוד בצורה מרוכזת מול העיריה, לקיים אירועים והגשות משותפים ולחלוק חומרים ומאגרי מידע. כך הגיעה אלינו שלי.
שלי חפץ, מאסטרנטית במסלול לתכנון ערים התחילה ללמוד על מודלים בעולם המציעים עבודה בעיר אחת. ישנם מספר מודלים של עבודה בעיר, בחלקם העבודה נפרסת על פני מספר שנים, בחלקם עובדים כל שנה בעיר אחרת. יש מודלים בהם העיר פונה למוסד האקדמי ומבקשת סיוע ועוד וריאציות.
העבודה המשותפת החלה כשהסמסטר היה בעיצומו. זה הקשה על בניית בסיס לשיתוף פעולה. החלטנו להקים בלוג, בו כל קורס יעלה חומרים, אבל זה לא עבד. ניסינו לקיים הגשות משותפות לכל הקורסים, אבל לא כל הקורסים היו מעוניינים. חשבנו לקיים הפנינג בעיר בו סטודנטים יציגו לתושבים את התוצרים, אבל העיריה לא ממש שיתפה פעולה.
המשכנו לעבוד. כל קורס פעל עצמאית, העלינו מקצת מהחומרים לבלוג, והצענו לכל קורס לקיים הגשה חגיגית בעיר במספר מוקדים. החלטנו שכל ההגשות יתפרסו על פני שבוע - 10 ימים במוקדים שונים בעיר. הדפסנו עיתונים שחולקו בעיר, שלחנו הזמנות ופרסמנו באתרי האינטרנט השונים. נתנו לקורסים תקציב נוסף כדי להפוך את אירועי הסיום לחגיגיים יותר, עם מוסיקה, צלם, כיבוד ועוד.
בפועל, לא הגיעו הרבה תושבים. לא לגמרי ברור למה. בנוסף, המתכונת האקדמית של חלק מההגשות התבררה כלא נגישה לקהל הרחב. באולפן 2, הקורס של רחל, החליטו על הגשה במתכונת שונה. לאירוע הסיום הגיע גם ראש העיר והצוות שלו. הסטודנטים הציגו תקציר של הקורסים ואז אפשרו שיטוט חופשי בין העבודות (שהודפסו על גבי פוסטרים), הסבירו וענו על שאלות. בקורס של איריס ערבות וצמרת הראל כנות ההורים והתלמידים בבית הספר סביוני ים היו חלק מהתהליך ולכן היו שותפים פעילים גם באירוע הסיום. האירועים האלה היו מוצלחים ויחסית נגישים.
החוויה הכללית מהעבודה בעיר היתה קצת מתסכלת. לסטודנטים, למרצים, לנו.
השנה המעבדה העירונית פועלת בנשר. למדנו מהניסיון והכנסנו מספר שינויים למודל:
מסלול קהילתי ומסלול עירוני - אפשרנו למרצים לבחור בין מסלול קהילתי למסלול עירוני. המסלול הקהילתי, המועדף מבחינתנו - מתאים לקורסים שעובדים עם קהילות. קורסים כאלה מקבלים מימון המאפשר להם לצאת אל הקהילה. במסגרת המימון הקורסים יכולים להזמין יועצים מקצועיים, לקיים מפגשים עם הקהילה בעיר, לקיים הגשות ואירועים בעיר ועוד. הקורסים במסלול העירוני לא זוכים למימון, אבל נהנים מהמעטפת שיצרנו ומהקשר עם גורמי העיריה. שלי פתחה דף מודל (Moodle) משותף, המחליף את הבלוג שלא כל כך הצליח בשנה שעברה. לכל הסטודנטים והמרצים הפועלים במעבדה יש הרשאה לדף, ושלי העלתה לשם חומרים רלוונטיים כמו צילומי אויר ו- GIS, אותם קיבלנו מעיריית נשר ומחברת אלמוגים, חברה קבלנית הבונה פרויקט מגורים חדש בעיר.
ליווי חברתי - בנוסף, התקשרנו עם תכנית הדגל של אוניברסיטת חיפה - המקבילה שלנו באוניברסיטה. סגל התכנית מגיע מרקע של עבודה קהילתית ולכן הם משלימים את "החתיכה החסרה" שלנו ומעניקים ליווי חברתי לקורסים שפועלים במסגרת המעבדה וכן לקורסים נוספים. הליווי החברתי מאפשר לסטודנטים שלנו, שאינם מגיעים מרקע חברתי, ללמוד איך לגשת לעיר, לשכונה ולרחוב. איך להתבונן בעיר גם דרך העיניים של התושבים. אנחנו מאמינות שהסתכלות כזו מעשירה את תהליך התכנון ומועילה לשני הצדדים: הקהילה והסטודנטים.
תחרות צילום - רעיון שהועלה בשנה שעברה על ידי דנה וזכה לתגובות נפלאות. הסטודנטים הפועלים בעיר ממילא מצלמים נופים, אנשים, בתים כחלק מהתליך ההיכרות שלהם עם העיר. התחרות מעניקה פרסים לצילומים מצטיינים ונקראת "נשר - העיר מבעד למצלמה". השנה, התחרות פתוחה לכלל הסטודנטים בטכניון ואנחנו סקרניות לראות איך זה יתפתח. נשר חוגגת השנה 90 שנה, ויתכן החלק מהצילומים יזכו לחשיפה גם במסגרת זו.
פרס המעבדה העירונית - חברת אלמוגים החליטה להעניק פרסים כספיים מכובדים לעבודות מצטיינות שיציעו תכנית לפיתוח המרכז העירוני ושכונות בן דור ותל חנן בעיר נשר.
הגשות סוף שנה - החלטנו שבסוף השנה נקיים אירוע בו נציג את תוצרי הקורסים לתושבים. המתכונת עוד לא סופית, אבל הכיוון הוא להציג עבודות נבחרות מכל קורס. נצטרך לתת את הדעת גם להנגשת המידע לתושבים ומתן הסברים על התהליך והתוצרים שלו. לצד זה, ההגשות ה"רגילות" והאקדמיות תתקיימנה בטכניון.
קשר עם העיריה - בתחילת הדרך נפגשנו עם ראש העיר וצוותו. התרשמנו מהפתיחות והנכונות לשתף פעולה ואנחנו זוכות לסיוע ולתמיכה לאורך כל הדרך.
שיתוף פעולה עם פקולטות אחרות - כפי שכבר הוזכר בפוסטים הקודמים, זהו אחד היעדים המרכזיים לשנה זו. נפגשנו עם מספר חברי סגל וישנו עניין רב בהצטרפות למעבדה העירונית בסמסטר ב'. אנחנו ממשיכות לעבוד על זה...
הסמסטר הראשון מאחורינו, בסמסטר ב' נצטרך להשקיע מחשבה רבה על אירועי סיום השנה וסיכום של פעילות המעבדה בנשר בעיר. ובמקביל, לחשוב על השנה הבאה. באיזו עיר עובדים? אילו קורסים ירצו להצטרף? איך ממשיכים לגייס חברי סגל וסטודנטים לפיתוח המודל היחודי שפיתחנו? ועוד...

בתמונה: דרך בר יהודה, נשר. צילום: שלי חפץ
דוגמאות מהעולם
コメント