אנחנו נמצאים בנקודת זמן משמעותית מאוד. לאחר 3 שנות פעילות והתבססות על תקציב המועצה להשכלה גבוהה, ברור לנו שכדי להרחיב את הפעילות ולהשפיע על הכשרתם המקצועית של הסטודנטים למדעים, הנדסה, תכנון ואדריכלות, יש צורך בגיוס משאבים (או כמו שכולם קוראים לזה: כסף) שיסייעו לנו להמשיך ולקיים את הפרויקט בטכניון.
יש לנו יתרונות ברורים:
הובלה - הטכניון הוא מוסד מוביל ובעל שם בארץ ובעולם
חיבור להצלחה - תורמים רוצים להתחבר להצלחה ולהיות שותפים לפרויקטים משמעותיים
יחוד - הפרויקט שלנו יחודי בטכניון בפרט ובארץ בכלל
השפעה - במהלך שנות פעילות החממה חדרנו לליבת ההכשרה האקדמית בפקולטה ומכאן ניתן ללמוד איך לפעול גם בפקולטות נוספות
מגמות בעולם - בעולם הולכת ומתרחבת המגמה להגברת המעורבות החברתית במוסדות אקדמיים (כפי שהוזכר כאן - אמנת טלוואר ועוד)
קשרים - צברנו קשרים ויצרנו שיתופי פעולה עם רשויות מקומיות, ארגונים לשינוי חברתי, קהילות ומוסדות אקדמיים נוספים.
לאחרונה התחלנו לפעול מול הגורמים בטכניון העוסקים בגיוס משאבים. קיומו של גוף מסודר הפועל לגיוס משאבים הוא יתרון עבורנו. אנחנו מביאים את הפרויקט והרעיון, וזוכים לסיוע ותמיכה ארגונית - מקצועית ומנהלית.
בהקשר הזה כמה תובנות על תמיכה.
כשהגעתי לטכניון ונכנסתי למשרד מצאתי בו, שולחן מלא בציוד משרדי: שדכן, סיכות, עפרונות, עטים, דפי צילום ועוד. על השולחן היה מונח עציץ יפה. גם המחשב כבר חיכה לי בחוות המחשבים.
זה נשמע טפשי, אבל זה משמעותי! במהלך שנות עבודתי בארגונים שונים ראיתי איך עובדים המגיעים לתפקיד חדש ונאלצים לכתת את רגליהם בנבכי הביורוקרטיה הארגונית כדי למצוא ציוד בסיסי וכדי להבין דברים פשוטים כמו: איך מעבירים כרטיס נוכחות, מה הנורמות הנהוגות בארגון ועוד. התמיכה הקטנה הזו היא כל מה שעובד צריך כדי להקל על הנחיתה וכדי שירגיש רצוי.
אנחנו מבינים עם הזמן, שככל שנספק תמיכה רחבה יותר לסטודנטים ולמורים, כך עבודתנו תהיה אפקטיבית יותר והשפעתה תהיה רחבה יותר. הקורסים "משלבי העשיה החברתית" הם קורסים עתירי עבודה. הם דורשים זמן, מאמץ והשקעה המוסיפים על הפן האקדמי "קומה" שלמה של עבודה ביצירת קשרים עם ארגונים ורשויות, וכן עבודה מנהלית מתישה. יש לזכור שהמורים לא זוכים לתגמול נוסף על ההשקעה, וכל התמריץ שלהם הוא "השיגעון" לנושא החברתי. דווקא משום כך, אם לא נספק להם את התמיכה ההולמת, הם לא יוכלו לקיים את הקורסים ולממש את התקציב שאנו מעמידים לרשותם.
לתמיכה יש כמה היבטים:
תמיכה מקצועית - כדי לשלב את המרכיבים החברתיים בתוך קורסים, המורים שלנו זקוקים לתמיכה, יעוץ וליווי. אנחנו מכוונים את המורים לכיוונים הנראים לנו נכונים בעבודה עם קהילות, מסייעים בפתרון דילמות ובעיות המתעוררות כתוצאה מהעבודה בשטח.
חיבורים וקשרים - לאורך השנים יצרנו קשרים עם ארגונים חברתיים, רשויות מקומיות וקיימנו פרויקטים בכל רחבי הארץ. אנחנו גם מכירים פרויקטים דומים שנעשים בארץ ובעולם ונעזרים בידע שצברנו כדי לחבר את המורים לפרויקטים מקבילים לצורך למידה הדדית, השראה וסיוע.
תמיכה מינהלית - אנחנו עובדים במערכת גדולה, בעלת כללים ברורים שחייבים לפעול על פיהם. אני נעזרת רבות בצוות המינהלי של הפקולטה כדי לסייע למורים לממש את התכניות והתקציב בצורה הטובה ביותר, עם מינימום הפרעות.
תמיכה חברתית - התובנה שהגענו אליה השנה, שהסטודנטים והמורים זקוקים להכוונה כיצד לפעול מול קהילות, גרמה לנו ליצור את החיבור הנהדר לתכנית הדגל של אוניברסיטת חיפה ולדסי פוסטן-אייזיק, המסייעת לנו בהרצאות ובליווי קורסים. מצידנו, אנחנו מנסים לסייע לדסי במתן תוכן תכנוני לפרויקטים שלה וכן ביעוץ שיווקי וגרפי.
בנוסף לכל אלה, אנחנו מעוניינות לקדם פורום ארצי של המוסדות להשכלה גבוהה בארץ המפעילות פרויקטים דומים, במטרה ללמוד זה מזה, לשתף ולחלוק דרכי התמודדות עם בעיות דומות.
בחזרה לנושא בו התחלתי - גיוס משאבים: התחלנו לעבוד במרץ עם המחלקות הלרוונטיות בטכניון. המטרה היא לגייס שותף אסטרטגי שיסייע לנו להרחיב את מעגלי ההשפעה שלנו בתוך הטכניון ומחוצה לו.
שיהיה לנו בהצלחה!
בתמונה: מי מזהה? צילום תקריב של ממגורות דגון בחיפה. לא קשור לנושא, אבל יופי של תמונה
Credit: Nathalie Wachotsoch