בעקבות כמה שיחות ופגישות בתקופה האחרונה שעסקו בנושא אתרי אינטרנט ובלוגים, החלטתי לכתוב על בלוגים ולרכז מידע, עקרונות ורעיונות.
בלוג הוא אתר ברשת (האינטרנט, כמובן), בו ניתן להעלות תכנים - או רשומות בסדר כרונולוגי. התוצאה המתקבלת היא מעין יומן אישי מקוון, כשהרשומה האחרונה שנכתבה מופיעה ראשונה ומתחתיה שאר הרשומות, כך שניתן לגלול ולקרוא רשומות ישנות יותר.
יש סוגים שונים של בלוגים: אישיים, אקדמיים, מקצועיים וכו'. בשנים האחרונות מתרחב השימוש בבלוגים מקצועיים בהם אנשי מקצוע מציעים מידע, מאמרים, כתבות וטיפים שונים בתחום מומחיותם (אינטרנט, פיננסים, עיצוב, מאמנים אישיים ועוד רבים). חברות רבות משלבות בתוך אתר החברה או האתר התדמיתי בלוג מקצועי העוסק בנושאי התמחותה. המטרה של בלוג כזה היא שיתוף ידע מקצועי וכן מיתוג החברה כבעלת מומחיות מיוחדת.
גם מוסדות אקדמיים מנהלים בלוגים שונים. מספר דוגמאות לכך (לחיצה על שם האתר תוביל אליו):
אורבנולוגיה - הבלוג של המעבדה לעיצוב עירוני באוניברסיטת תל-אביב.
הקליניקה האורבנית - הפועלת בתוך האוניברסיטה העברית.
המרכז לחדשנות בטכניון מפעיל בלוג מקצועי, בו ניתנת במה לכותבים מתחומי ידע שונים.
בבלוג של בית הספר לניהול באוניברסיטת ייל כותבים סטודנטים ומרצים בנושאים שונים מתחום הניהול.
פלטפורמות לניהול תוכן
שתי פלטפורמות מובילות לניהול בלוגים:
וורדפרס - החברה המובילה בעולם לניהול מערכות תוכן. האתר מציע מאות תבניות מוכנות לבלוגים בשיטת "עשה זאת בעצמך". הרעיון הוא שהמשתמש בוחר תבנית או template שמוצאת חן בעיניו, ומתחיל להעלות תכנים. הפלטפורמה ידידותית ופשוטה ביותר לשימוש. יש תבניות חינמיות פשוטות ומצוינות, ויש תבניות מתקדמות יותר (premium) שעולות כסף, אבל לא מדובר בסכומי עתק. התוצאה מקצועית ומרשימה מאוד.
דוגמה לאתר מרשים שנבנה על פלטפורמת וורדפרס הוא "הים שלנו", פרויקט שקשור לאיחוד האירופי, לטכניון ולעיריית חיפה (מקווה שאני מדייקת, המידע באתר עדיין חסר) ועוסק בקשר של התושבים לחופי הים התיכון, במקרה הזה לחיפה. האתר מרשים מאוד והפלא ופלא - נבנה באמצעות פלטפורמה חינמית:
wix פלטפורמה נוספת לניהול תוכן בחינם, ללא צורך בידע מוקדם. הבלוג שלי נבנה בעזרת פלטפורמת wix ללא תשלום וללא עלות. החברה מציעה תבניות מרהיבות לניהול תוכן. התמונה מטה לקוחה מאתר שנבנה על בסיס פלטפורמה כזו, בתוספת שדרוגים.
למשתמשים בטכניון חשוב לציין שאתרי וורדפרס יכולים לשבת על השרת הטכניוני, ואילו אתרי wix לא יכולים.
שירותים נוספים
כל מערכת לניהול תוכן מאפשרת לרכוש שירותים נוספים ומתקדמים כמו רכישת דומיין - למי שמעוניין שכתובת האינטרנט של הבלוג תהיה ספציפית ולא תכלול את המילים wordpress או wix. דבר נוסף שניתן לרכוש הוא טפסים מקוונים, אפליקציות, כפתורים מיוחדים לאיסוף תרומות ושירותים נוספים שבדרך כלל לא נמצאים בחבילה החינמית הבסיסית, תכנות של תכונות מיוחדות ועוד.
אתרים של ממש
בגלל הקלות (הבלתי נסבלת) ונוחות השימוש, חברות רבות משתמשות בפלטפורמות החינמיות לניהול אתרים תדמיתיים ואחרים. כך ניתן לחסוך תשלומים של אלפי שקלים לבניית אתרים, תכנות, פיתוח ועוד. יש אפשרות כמובן לקחת תבנית קיימת ולשדרג אותה בתשלום נוסף.
האתרים שנבנים באמצעות הפלטפורמות הקיימות כל כך מושקעים, שקשה לזהות אם הם נבנו בעזרת פלטפורמה קיימת או לא. כמה דוגמאות מתחומי תוכן שונים:
1. פרויקט משותף של הטכניון עם אוניברסיטת ברלין:
2. אתר אמנותי מרהיב על בסיס פלטפורמת wix משודרגת - ראו תמונה בתחתית הפוסט
3. אתר מדליק המציג מוזיקאים המנגנים ברכבת התחתית של שיקאגו ואוסף גם תרומות עבורם:
4. מאפיית דונאטס בניו יורק גם כן על פלטפורמת wix:
פלטפורמות נוספות לבניית בלוגים ואתרים בחינם מרוכזות בדף הזה.
למתקדמים בלבד: הבלוגריסטית יונית צוק כותבת בלוג על בלוגים. ניתן למצוא שם טיפים, רעיונות, דוגמאות ועוד. העיצוב לא להיט לטעמי, אבל התוכן בהחלט שווה.
לפני שניגשים לבניית בלוג או אתר, חשוב להגדיר מהן המטרות, מי קהל היעד, באיזו תדירות יועלו חומרים לאתר, האם יש צורך בהרשאות למשתמשים שונים (למשל כשמדובר בקורס אקדמי והסטודנטים יכולים להעלות חומרים בעצמם), האם האתר יהיה סטטי או דינמי.
אני כמובן חושבת שאתר חייב להיות דינמי. אתר החממה החברתית (זה הזמן לפרסומת עצמית) מתעדכן בתדירות גבוהה. החומרים שאנו אוספים במסגרת הקורסים שלנו מועלים בדרך כלל בסוף הסמסטר, אבל גם במהלך השנה אנחנו מעדכנים אודות אירועים, ספרים חדשים שאנחנו רוכשים, תמונות ועוד.
כך מתקבלת התחושה שדברים קורים וזה כמובן מעודד את המתעניינים להיכנס שוב ושוב... זה כל העניין באינטרנט.
ולסיום נתון קטן... לעתים יש תחושה שחברות, ארגונים וגם מוסדות אקדמיים לא מייחסים חשיבות לאתר אינטרנט ארגוני. אולי משום שזה לא נראה הדבר הכי חשוב, אולי בגלל סדר עדיפות או היעדר תקציב. מספר דברים לגבי זה:
א. לפי דוח (1) שהכינה חברת מקינזי (עבור גוגל יש לציין), ישראל היא אחת המדינות המובילות בעולם בשימוש ברשת האינטרנט. בנוסף, בשיעור החדירה של סמארטפונים אנחנו במקום השישי (!!!) בעולם.
ב. אתר אינטרנט הוא חלון הראווה של העידן שלנו. נסו להיזכר כמה פעמים ביום אתם מגגלים על ארגון, אדם או מקום שאתם מתעניינים בו. קשה לספור. איזה רושם עושה עליכם אתר לא מושקע? מה אתם חושבים על אדם או ארגון שהאתר שלו לא נראה טוב?
ג. כפי שניתן ללמוד מהרשימה הזו, ניתן להקים אתרים מרשימים ובלוגים מקצועיים בעלות אפסית.
אז לסיכום: איפה אתם ???
בתמונה: מימין למטה בתמונה הקטנה ניתן לראות איך נראית התבנית. בתמונה הגדולה רואים מה בחרו מנהלי האתר לעשות עם אותה תבנית. מרהיב, לא?
Comentários