השבוע שוחחתי עם דסי פוסטן אייזיק - שמלווה אותנו ואת הקורסים שלנו בתחום הקהילתי. דסי אוספת בימים אלה את המידע מהמרצים שיעבדו מול קהילות שונות, ובונה יחד איתם ועבורם "חליפה מותאמת אישית" שתסייע להם בעבודה עם הקהילה.
דסי מעודדת אותנו לשאול שאלות קשות כמו - למה שהקהילה תשתף איתנו פעולה? מה יוצא לה מזה? מה הקהילה תקבל חזרה בסוף הסמסטר? האם הקהילה תוכל לעשות שימוש כלשהו בתוצרים שלנו?
לעתים, ברור לנו מאליו שהקהילה תשתף פעולה ותתגייס. אבל למה, בעצם? הרי כמו שהטיבה להציג זאת אחת מחברות הסגל, המטרות שלנו הן בראש ובראשונה אקדמיות. ויתרה מכך, אנחנו באים לסמסטר, מקסימום שניים ונעלמים. הקהילה נשארת. האם הועלנו לקהילה? או אולי ההפך, טיפחנו תקוות וציפיות שלא התממשו?
מי שראה את הסרט ארין ברוקוביץ' בכיכובה של ג'וליה רוברטס, בוודאי זוכר את הקטע הבלתי נשכח בו ארין ברוקוביץ' והבוס שלה נפגשים עם צוות עורכי דין מנוסה (ויש לומר גם קצת מתנשא). כעבור מספר דקות של שיחה, ברוקוביץ' שולפת, בעל פה - שמות, מספרי טלפון וסיפורים אישיים של מאות התושבים בהם טיפלה ועימם יצרה קשר אישי קרוב, ומדהימה את הנוכחים בחדר.
בסרט, ברוקוביץ' מטפלת בתיקים של תושבים הסובלים משפכים המוזרמים למי השתיה שלהם. כדי להצליח לאסוף את הנתונים, היא עובדת באופן סיזיפי, מגיעה למקום, נפגשת עם האנשים, נחשפת לסיפורים ומלווה אותם. למה הם משתפים פעולה? יש להניח שמשתי סיבות:
א. יש להם אינטרס (מילה בעלת קונטציה שלילית, אך לא בצדק. לכולנו יש אינטרסים... כל עוד הם על השולחן ולא מתחתיו, זה ממש בסדר). שיתוף הפעולה עם ברוקוביץ' סייע להם להעלות לסדר היום את הבעיה שלהם, וגם השיג להם פיצויי עתק - למרות שזה כלל לא היה ברור שזה יצליח מלכתחילה, כך שאולי זו לא הסיבה היחידה ...
ב. היא מעניקה להם יחס אנושי, מכבד ורגיש. היא מסבירה להם בדיוק מי היא ומה היא עושה. היא מקשיבה להם, למצוקות שלהם ולסבל שלהם. וזה המקום לדבר על ציפיות..
התובנה המשמעותית מהשיחה עם דסי היתה: יש צורך בתיאום ציפיות!
אנחנו חייבים להציג בפני הקהילה את המטרות שלנו, להגדיר את משך הזמן, ולהסביר מה יהיו התוצרים.
עלינו להשקיע מחשבה בהנגשת המידע לתושבים, כך שהם יוכלו לעשות בו שימוש בהמשך.
עלינו להבין, שאנחנו אורחים לרגע. הם כאן (או שם) כדי להישאר.
חשוב שנשאל, מה הקהילה היתה רוצה לקבל מאיתנו?
אם נפעל ברגישות, בכבוד ובאנושיות, נעשה תיאום ציפיות, נציג את ה"אינטרסים" שלנו, וניתן לקהילה להציג את האינטרסים שלה, נשפר משמעותית את סיכויי ההצלחה, נוכל גם ליהנות משיתוף פעולה גם בהמשך ולא פחות חשוב, ניתן לתושבים כלים בעזרתם יוכלו להשפיע על חייהם, סביבת מגוריהם, וחייהם.
מתוך Youtube: הסצנה המרהיבה מתוך ארין ברוקוביץ', ג'וליה רוברטס ואלברט פיני
Comments